Tisková zpráva MMR z 1.4.2016

KARLA ŠLECHTOVÁ: POSILUJEME POSMRTNÁ PRÁVA ČLOVĚKA, ABY S JEHO OSTATKY BYLO ZACHÁZENO SLUŠNĚ A S ÚCTOU

01.04.2016: Ministryně splnila slib a tak už je nyní znění novely zákona o pohřebnictví a dalších zákonů v mezirezortním připomínkovém řízení. Před rokem byla Ministerstvem pro místní rozvoj zahájena reforma pohřebnictví, která pomůže zkultivovat podnikatelské prostředí a účinněji ochránit lidskou důstojnost i po smrti člověka. Budou jasnější dosud velmi neostře vymezená pravidla. Nekalé praktiky a neuctivé zacházení s lidskými pozůstatky a ostatky, které jsou bohužel stále běžnější, budou tvrdě postihovány přímo Ministerstvem pro místní rozvoj jako hlavním inspekčním orgánem v pohřebnictví.
„V návrhu změn několika zákonů řešíme celou řadu věcí a nešvarů, kterým se zatím všichni vyhýbali. Osobně cítím potřebu jasně nastavit pravidla v tomto tak citlivém prostředí. Chci posílit ochranu práv člověka po jeho smrti nejen ve správním, ale také v trestním právu, zakázat beztrestné hanobení lidských pozůstatků. Posiluji úlohu kontrolních orgánů a zároveň navyšuji pokuty za jakékoliv nekalosti,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Návrh změny zákona o zdravotních službách nově respektuje osobnostní právo rodičů, kteří by chtěli pohřbít svého mrtvě narozeného potomka bez ohledu na stáří plodu, ale poskytovatel zdravotních služeb jim vydání plodu po potratu odmítl s tvrzením, že takový postup by při váze plodu menší než 500g neměl oporu v zákoně nebo že se od chvíle potracení jedná pouze o část těla pacientky.
 
Novela zákona o pohřebnictví bude řešit mimo jiné minimální výrobní parametry rakví. Doposud někde využívaná nejlevnější varianta  papundeklových krabic je nadále neúnosná. Zejména při převozu lidských pozůstatků ve značném stádiu rozkladu hrozí ohrožení veřejného zdraví. Změna spočívá v zavedení povinnosti užívat pouze rakve s hygienicky a ekologicky příznivějšími parametry vyrobené podle platných technických norem.
 
Cílem novely celé řady zákonů je  dále posílení státního dozoru v pohřebnictví, specifikace působnosti obcí a krajů ve vztahu k provozování veřejných pohřebišť a zajišťování pohřbení a nově upravené kvalifikační požadavky pro výkon podnikatelských činností. Všechny navrhované změny vycházejí z poznatků patnáctileté aplikační praxe zákona o pohřebnictví.
2. 4. 2016

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /www/doc/w5.webyshopy.cz/www/app/modules/models/calendar.php on line 125

Kontakty

KONTAKTNÍ ADRESA:

Sdružení pohřebnictví v ČR
Prokopa Velikého 29
703 00 Ostrava - Vítkovice

www.pohrebnictvi.cz

tel: 605 270 642

e-mail: info.pohrebnictvi@gmail.com

IČO: 13643037
DIČ: CZ13643037

Facebook - to se mi líbí

^